Autor filmů Karko Radek - Digitální knihovna zrakově postižených Mathilda

Autor: Karko Radek

Vypisuji filmy 1 - 8 z celkového počtu filmů ve zvolené sekci. Filmy jsou vypsány na 1 stránce.

1. 

Kamu v Mexiku 01 Mexico city

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. V samotném úvodu se společně s Kamu vypravíme na dobrodružnou cestu a vydáme se do metropole Mexico City. Hlavní město je zajímavé zejména pestrostí pouličních prodejců mexických jídel ze všech států Mexika. Jednoduše se zde soustředí všechny vlivy této země a je tu možné ochutnat na ulici opravdu všechno, co vás napadne! Kamu se sejde s kamarádkou Terezou, která nám prozradila nejen tajemství mexického jídla, ale i alkoholu, především tequily a mezcalu.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

2. 

Kamu v Mexiku 02 Quintana Roo

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. Quintana Roo je jedním z 31 mexických států a rozkládá se na východě poloostrova Yucatán. Dnes zavítáme na jedno kouzelné místo, které je pro Kamu jedinečné zejména proto, že tam navštíví výjimečnou kuchařku Alejandru. Má uprostřed džungle krásnou školu vaření, kde se zaměřuje na původní mayskou kuchyni. Nemůžeme opomenout ani šéfkuchaře Rodriga. Je pro Kamu velikou inspirací. Ve svých 33 letech vede obrovskou hotelovou restauraci a vaří až desítky jídel najednou.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

3. 

Kamu v Mexiku 03 Yucatan

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. Průvodcem třetího dílu je charismatický Humberto. O poloostrově na jihovýchodě Mexika, který odděluje Mexický záliv a Karibské moře, ví opravdu mnohé. Zejména dokáže poutavě vyprávět zajímavosti z gastronomie. Kamu zde ochutná báječná jídla i vynikající zmrzlinu v Méridě, hlavním městě Yucatánu, které bývá považováno za jedno z měst s nejlepší kvalitou života v Mexiku. Předvedeme také vaření tradičního vepřového pokrmu poc chuc se starými babičkami v historickém městečku Izamal. Základem tohoto tradičního jídla je grilované vepřové maso naložené v citrusové marinádě a podávané s různými přílohami.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

4. 

Kamu v Mexiku 04 Campeche

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. Další stát, který navštívíme, je Campeche. Jeho hlavní město, San Francisco de Campeche, je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Před příchodem Španělů na americký kontinent na tomto území fungovala mayská civilizace. My dnes začneme v krásném rybářském městě, kde se dozvíme, jak se chytají chobotnice, a také spoustu zajímavostí o jedovatých mořských rybách. S Kamu navštívíme rybí trh, kde to ráno opravdu žije. Prohlédneme si krásy Mexika i poutavé záběry nádherných krajin pořízených z lodi. Kamu nám zároveň přiblíží přípravu svého oblíbeného ceviche. Pochopíme, proč si tato vynikající směs čerstvých ryb marinovaných v citrusové šťávě, smíchaných s cibulkou a chilli papričkami, získala popularitu po celém světě.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

5. 

Kamu v Mexiku 05 Tabasco

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Mexická gastronomie patří mezi nejzajímavější na světě. V listopadu 2010 byla tradiční mexická kuchyně zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. Přesto stále patří k těm méně zprofanovaným. Mexiko má obrovskou geografickou rozlohu a snad právě proto oplývá pestrostí kultur a fascinující historií. Celý dnešní díl se točí kolem čokolády. Nemůžeme si nechat ujít přípravu tradiční mexické omáčky, která se z čokolády připravuje. Nazývá se mole, podle aztéckého slova pro omáčku, a znamená pro Mexičany totéž, co pro nás Čechy svíčková. Je velice populární a vyhlášená. Je to dokonce nejmexičtější jídlo vůbec. Jedním z jejích největších milovníků byl prý i malíř Diego Rivera. Kamu se nadchla návštěvou čokoládové plantáže i džungle. Celý štáb konečně potkal déšť, což po mnoha dnech sucha byla velmi příjemná změna.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

6. 

Kamu v Mexiku 06 Chiapas

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Mexická gastronomie patří mezi nejzajímavější na světě. V listopadu 2010 byla tradiční mexická kuchyně zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. Přesto stále patří k těm méně zprofanovaným. Mexiko má obrovskou geografickou rozlohu a snad právě proto oplývá pestrostí kultur a fascinující historií. Dnes zamíříme do nejjižnějšího a také nejchudšího mexického státu Chiapas, který proslul překrásnou přírodou, pralesy a ruinami z doby předkolumbovských civilizací. Výše v horách najdeme San Cristóbal de las Casas. Město je známé díky své nádherné koloniální architektuře z dob baroka, což rozhodně stojí za návštěvu. A tak jsou všichni poprvé nuceni obléknout se do teplého oblečení. Konečně také ochutnáme tamales, což je další tradiční mexické jídlo sahající svojí recepturou do hluboké historie. Dělají se z kukuřičného těsta, které se připravuje tradiční metodou nazvanou nixtamalizace. Déšť, nezaměnitelná atmosféra a tamales. To je nezapomenutelné Mexiko.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

7. 

Kamu v Mexiku 07 Oaxaca

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. Dnes nás přivítá Oaxaca, hlavní město dalšího z 31 mexických států, jehož oficiální název je Estado Libre y Soberano de Oaxaca, což se do češtiny volně překládá jako Svobodný a suverénní stát Oaxaca. S Kamu zažijeme spoustu netradičních zkušeností, které potřebují hodně odvahy a nadhledu. Navštívíme obrovské tržiště se sušeným hmyzem, kde Kamu před kamerou ochutná ze široké nabídky hmyz, červy a kobylky v různých úpravách. Rádi je tu smaží, suší či udí. Připravíme z nich společně s profesionálním šéfkuchařem Josém spoustu omáček a sals. Budeme mít možnost bezprostředně sdílet s Kamu dojmy z této exotické ochutnávky. Bylo to pro ni něco naprosto nového. Nesmíme ovšem opomenout ani degustaci pálenky mezcal, která se vyrábí z agáve. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné při výrobě tohoto destilátu docílit spousty rozmanitých chutí.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste

8. 

Kamu v Mexiku 08 Michoacán

Autor: Karko Radek
Kategorie: Cestopisy, Dokumentární filmy, Kamu v Mexiku
Staženo:
Anotace:

Při návštěvách zajímavých mexických restaurací, i setkáních s mexickými přáteli žijícími v Čechách, budou mít diváci příležitost naučit se přípravu tradičních mexických pokrmů a dozvědět se řadu zajímavostí od hostů, kteří mají s Mexikem úzké vazby. V závěrečném osmém dílu cyklu zavítáme do státu Michoacán, jehož název pochází z aztéčtiny a odkazuje k tradici rybolovu na jezeře Pátzcuaro. My tam s místními obyvateli oslavíme Día de los muertos, tedy Den mrtvých. Připadá na závěr října a první dva listopadové dny. Termínem se tedy shoduje se slavností Všech svatých a Svátkem zesnulých slavených v katolických zemích. V Michoacánu jde o významný svátek, který doprovází velké oslavy, průvody masek a alegorických vozů po březích jezer Pátzcuaro a Zirahuén. Protože lidé věří, že mrtví v těchto dnech vycházejí z hrobů, je zvykem pro ně připravit tradiční sváteční pokrmy. Nám se podařilo proniknout blíže do jeho tajů. Byl to pro všechny bezesporu nejsilnější zážitek z celého natáčení ve Spojených státech mexických.

Přidáno: 10 Lis 2021
Pro stažení se přihlaste