Anotace:
Nehledejte zde návody k výrobě alchymistických elixírů. Tahle kniha vás zavede do tajemně zakouřené černé kuchyně našich prababiček, do barokní a středověké
vesnice, aby vám ukázala, že příprava jídla byla rituálem, udržujícím prosperitu rodu i řád světa. Málokoho dnes napadne, že zdobení koláče je vlastně
vytváření mandaly, že koblihy jsou modelem koňského trusu, že ornament na velikonočním vejci je zaklínadlem a magickým záznamem, který lze přečíst a jímž
dárce cosi sděluje obdarovanému. Najdete zde přehled rituálních jídel pro všechny svátky roku, z nichž některé jsou známé (velikonoce, vánoce), jiné zapomenuté
(např. liščí neděle, rusalčí dny, a pod.) A víte, že moravští vrabci se původně dělali opravdu z vrabců? Kromě zajímavého vyprávění zde naleznete i 44
méně známých receptů. Ať už se rozhodnete uvařit "Hadí mord", "Kaši pro duše nebožtíků" nebo "Polévku proti upírům", pokusíte se o ,,domácí pivo" nebo
,,medovinu", určitě poznáte, že vaření je nedílnou částí dávné lidové magie, která má co říct i nám, v době chvatně hltaných hamburgerů.
Přidáno: 04 Kvě 2021
Pro stažení se přihlaste